Pontus Wikner (1837-1888)

Pontus Wikner. Kilde: Revolt (nr. 10, 1984)
Pontus Wikner. Kilde: Revolt (nr. 10, 1984)
Pontus Wikner var en svensk filosof og forfatter, samt professor ved Universitetet i Oslo fra 1884 og frem til hans død fire år senere.

I 1879 leverte han teksten "Psykologiska självbekännelser" til Uppsala Medicinske Fakultet, med beskjeden om at konvolutten ikke måtte åpnes før 1930, eller etter hans kone og to sønner var døde. I "Psykologiska självbekännelser" forteller Wikner om hans opplevelser av å være en mann som elsket menn. Han skrev om hvordan det var for ham å leve i ekteskap med en kvinne, når han aldri virkelig hadde elsket eller vært forelsket i kvinner, og de lidelsene det medførte ham å ikke kunne få leve ut sin legning. Wikner skrev:

"Leger og lovgivere, jeg ber dere ved alt som er dere hellig å gi hjelp til mine brødre. Til prestene kan jeg ikke tale: de er handikappet av den mosaiske og pauluske bokstav. Om noen årtusener vil vel mosaismen i kristendommen være død, og da vil kanskje også en prest kunne være barmhjertig. er det en nytteløs begjæring. Men til dere, leger og lovgivere, roper jeg fra min grav. (Du som leser dette og har makt til å gjøre det minste til mine følelsesfellers frigjørelse, min uttalte bønn skal følge deg gjennom natt og dag,)" (oversatt til norsk av undertegnende, fra Elmers oversettelse fra svensk til dansk, Elmer, 1971: 32.) 

Wikner kom med flere tilføyinger til teksten i årene mellom 1879 og 1887, hvorav den siste er diktert til hans hustru da han selv var for syk til å skrive. Wikner skriver også at han etter hvert åpnet seg opp for henne, og at hun fortsatte å være en god støtte, hustru og venn for ham.

"Psykologiska självbekännelser" ble publisert for første gang i 1971 i boken Trivsel også for de homofile av danske Martin Elmer.

Elmer, Martin. 1971. Trivsel også for de homofile. København: RHODOS.