Blikks fotoarkiv

Blikks fotoarkiv under ordning. Gerd Brantenberg fotografert av Arne Walderhaug (udatert).
Blikks fotoarkiv under ordning. Gerd Brantenberg fotografert av Arne Walderhaug (udatert).
Skeivt arkiv er i gang med ordning av Blikks fotoarkiv, en skattkiste for norsk skeiv historie.

Arkivet, som består av mange tusen fotografier, blir nå ompakket for varig lagring, ordnet og registrert i Asta/Arkivportalen, og digitalisert. 

Blikk startet opp i 1991 og er Nordens eldste skeive magasin som fortsatt kommer ut. Magasinet har 11 utgaver i året, og publiserer i tillegg dagsaktuelle nyheter på nett. Grunnlegger av Blikk var Arne Walderhaug, fotograf, frilansjournalist og tidligere redaktør i tidsskriftet Fritt fram. I starten sto Walderhaug selv bak det meste av arbeidet med å produsere avisen, med hjelp av en sivilarbeider og en liten gruppe frivillige. I 1992 fikk Blikk en prøveordning med salg på Narvesenkiosken på Hotel Continental i Oslo, og etter å ha solgt 100 eksemplarer den første uken kom det på plass en utvidet løssalgsavtale. Samme år fikk Blikk innvilget pressestøtte. 

I år 2000 henvendte Blikk seg til noen av landets rikeste med spørsmål om de kunne tenke seg å bidra økonomisk for å sikre et videre liv for Norges eneste homoblad. Christen Sveaas responderte positivt, og bidro med flere millioner kroner. Blikk gikk da over fra avisformat til magasin, og kunne ansette faste medabeidere i heltidsstillinger. Etter Arne Walderhaug har Christian Bjørnæs, Tron Hirsti og Lillian Jensen vært redaktører. I dag har Blikk to fast ansatte. Nåværende redaktør er Erna Bøyum, tidligere journalist i Klassekampen, Dagbladet og VG, og ansatt i Blikk siden 2000. 

Siden starten har Blikk dokumentert skeive liv i Norge i bred forstand - fra politikk til populærkultur, fra fest til protest. I tillegg til å fortelle historier fra samtiden har Blikk et stort engasjement for å formidle den skeive historien. I 2020 var utgave nr. 6/7 i sin helhet viet prideparadenes historie fra 1972-2019. Gjennom å løfte frem et mangfold av stemmer i tekst og bilder synliggjør Blikk på slående vis utviklingen - fra små demonstrasjoner til store folkefester - gjennom disse snart 50 årene siden avkriminaliseringen av sex mellom menn i Norge.  

Sammenlignet med andre pressefotografer har Blikks fotografer hatt en helt annen tilgang til å dokumentere skeive liv, miljøer og hendelser, tett på. Sammen med Løvetann-arkivet er Blikks fotoarkiv en unik kilde til den nyere norske skeive historien. 

Bibliografi: 

Kilder:

Blikk.no