50 år siden § 213: Den hemmelige klubben

Den 21. april 2022 var det 50 år siden opphevelsen av straffeloven § 213, som kriminaliserte seksuell omgang mellom menn. Bergen Internasjonale Film Festival, Skeivt arkiv, og Human-Etisk Forbund har derfor gått sammen om denne visningen av "Den hemmelige klubben" med påfølgende fest og panelsamtale.

Registrer deg her for å sikre deg plass på filmvisningen. Det er ikke nødvendig å registrere seg for å komme på panelsamtale og fest på Kulturhuset.

Arrangementsside på Facebook.

Den hemmelige klubben er en norsk dokumentar om noen av pionerene innen den skandinaviske bevegelsen for likestilling av homofile, med utgangspunkt i Norge, men vi møter personer også fra Danmark og Sverige.

Dokumentarfilmen handler om noen av de personene som startet den første foreningen for homofile (Det norske forbundet av 1948) i Skandinavia. Regissør Kenneth Elvebakk ønsket å finne ut hvordan det var å være ung homofil den gang det var kriminelt å være homoseksuell i Norge. Gjennom foreningen kunne homofile i all hemmelighet danse sammen, bli forelsket og møte venner og potensielle kjærester. Dette er også en film om dem som ikke turde være homofile på 1950-tallet. Fem eldre menn forteller om sin ungdomstid, men også om negative reaksjoner på sin legning. Først i 1972 ble mannlig homoseksualitet lovlig i Norge. Filmen ble første gang vist på NRK1 lørdag 15. februar 2003. Filmen har også fått strålende mottakelse på filmfestivaler.

Programmet er todelt:

Klokken 18.00 på Bergen Kino (sal KP 12):

  • Innledning til filmen ved regissør Kenneth Elvebakk
  • Visning av filmen

Registrer deg her for å sikre deg plass på filmvisningen.

Klokken 19:30 på Kulturhuset i Bergen, Lillesalen:

  • Panelsamtale om norsk skeiv historie, med regissør Kenneth Elvebakk, Birger Berge, Tone Hellesund og Jens Kihl, kulturredaktør i Bergens Tidende. Samtalen ledes av Human-Etisk Forbunds leder, Christian Lomsdalen.
  • Fest, moro, og en og annen tale.

Arrangementet er en del av Skeivt kulturår som markeres i 2022. Arrangementet er gratis og åpent for alle.