Bitten og Ruttemor i det rosa rommet

Ole Henrik Røine, Arne Skalleberg og Ole Johan Carlsen er med i Skeivt arkivs livsminneprosjekt.
LIVSMINNE: Ole Henrik Røine, Arne Skalleberg og Ole Johan Carlsen er med i Skeivt arkivs livsminneprosjekt.
I Tønsberg og Sandefjord har det alltid vært et aktivt og levende skeivt miljø, endelig har vi gjennomført de første livsminneintervjuene i Vestfold.

Det var leder i Fri Vestfold, Torbjørn Steen-Karlsen, som hjalp oss med å komme i kontakt med de tre vi gjennomførte intervjuer med i denne omgang.

En av dem er livsvarig æresmedlem i LLH Vestfold Arne Skalleberg (født 1953), han har fortalt oss om sitt mangeårige engasjement og også bidratt fysisk til Skeivt arkiv med materiale.

De to andre er Ole Henrik Røine (født 1940) og Ole Johan Carlsen (født 1944), begge har bidratt med historie og kunnskap om hvordan det var å vokse opp i regionen og leve ut sitt skeive liv fra slutten av 50-tallet.

Blant enkelte av guttene var det vanlig å tildele hverandre jentenavn, det var sånn Bitten og Ruttemor oppstod. Det førte iblant til komiske situasjoner ute på byen, da det var fort gjort å glemme hvilket navn vi brukte på hverandre hvor, forteller Ole Johan.

Gjennom diskré nettverk kom de skeive i kontakt med hverandre, og vi får også høre historien om et av de første møtestedene i Vestfold, «Det rosa rommet». Dette var et sted skeive kunne møtes fra det ble startet i 1986 fram til august-september 1988 da det ble lagt ned. Før det var det et tilsvarende møtested i ett års tid på Fylkeslegens kontorer i Sandefjord.

Alle de tre vi møtte har også generøst fortalt og delt personlige historier om å være skeiv i arbeidsliv og samfunn i en periode hvor det ikke var like akseptert og synlig som det er i dag.

Vi håper at vi kan komme i kontakt med flere fra Vestfold som har lyst å dele sin historie. Nå har vi snakket med noen av mennene, nå søker vi kvinnene og transpersonene.

Tips oss eller ta kontakt skeivtarkiv@uib.no.