Du er FRI!

Isak og Even fikk hverandre - og mange i Norge jublet. Men hvorfor var de med i en serie som het «SKAM»?

Dette spørsmålet har forteller Charlotte Øster tatt tak i, gjennom et prosjekt igangsatt av Vestfoldarkivet og Avdeling for folkehelse i Vestfold fylkeskommune. Ved hjelp av arkivmateriale fra Skeivt arkiv og foreningsarkivet til Fri Vestfold i Vestfoldarkivet har hun skapt forestillingen Du er fri! - en forestilling om toleranse, likeverd og skeivt mangfold.

Det er mange tanker som dukker opp når man skal snakke om disse temaene, og trekke linjer mellom før og nå. Mange synes dette er vanskelig å snakke om. Noen mener at det er unødvendig i våre dager, er ikke det greit nå da?

Charlotte Øster understreker at det ER viktig å snakke om disse tingene - fortsatt. Det er ikke alle som faller innenfor den store kategorien «vi». Noen er utenfor; noen må ut av et «skap». Både samfunnet vårt, språket vårt, kodene våre, klærne, lekene, interiøret, fargene, og blikkene viser det fortsatt tydelig - og det gjør tallenes tale også. Statistikker viser at det koster å bryte med normene for kjønn og seksualitet. Også i våre dager.

Forestillingen tar utgangspunkt i den skeive historiens levde liv. Med bakgrunnsmateriale fra både historiske kilder og fra samtiden har Øster ønsket å skape en forestilling som er elastisk og blir skapt og utviklet i dialog med tilhørerne.

Gjennom Den kulturelle skolesekken er den så langt spilt for 900 9. klassinger i Vestfold, og skal i løpet av vinteren spilles for 1000 til, fordelt på 9. og 10. klasse. Den skal også spilles på Haugar Kunstmuseum i januar og februar under utstillingen HEN - flytende kjønn. 

Charlotte Øster i Du er FRI! Foto: Ivar Sturla Hjorthol Eide.
Charlotte Øster i Du er FRI! Foto: Ivar Sturla Hjorthol Eide.
Charlotte Øster i Du er FRI! Foto: Ivar Sturla Hjorthol Eide.
Charlotte Øster i Du er FRI! Foto: Ivar Sturla Hjorthol Eide.