Kriminell kjærlighet – kampen mot paragraf 213

Gratulasjonstelegram sendt til Kim Friele ifm. avskaffelsen av § 213. SKA-0001 Karen-Christine Friele, Skeivt arkiv.
Gratulasjonstelegram sendt til Kim Friele ifm. avskaffelsen av § 213. SKA-0001 Karen-Christine Friele, Skeivt arkiv.

21. april 2022, 16:00–22:00, Nasjonalbiblioteket og digitalt på Facebook

Obs! Arrangementet er delt i 2 bolker, så du må hente ut gratisbilletter for begge bolkene dersom du vil få med deg hele programmet.

Hent billetter her

For femti år siden ble paragraf 213 avskaffet. Paragrafen kriminaliserte seksuelle handlinger mellom menn. I femti år har vi hatt lov å elske hvem vi vil. Når vi under Skeivt kulturår 2022 kan feire den frie kjærligheten, husker vi også kampene som har vært og hva som fortsatt gjenstår å kjempe for.

Avskaffelsen av paragraf 213 har en symbolverdi for den videre kampen for like rettigheter for alle, marginaliserte gruppers plass og retten til å være den man er. Skeivt arkiv, Nasjonalbiblioteket og Nasjonalmuseet inviterer til et dypdykk i historien og ser på veien som ledet fram til avskaffelsen. Vi vil også se nærmere på hvordan det står til i dag – innen kunsten, kulturen og jussen.

Fysisk oppmøte: Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate 110, Oslo.

Digitalt oppmøte: Facebook-kanalene til Skeivt arkiv, Nasjonalbiblioteket og Nasjonalmuseet. Arrangementet sendes også direkte her på denne siden (scroll nedover).

Det blir også omvisning i utstillingen Stolthet og Fordom, kuratert av Bjørn Hatterud, kl. 15:00. Meld deg på via Nasjonalbibliotekets nettsider.

Billetter

Arrangementet er gratis.
Obs! Arrangementet er delt i 2 bolker, så du må hente ut gratisbilletter for begge bolkene dersom du vil få med deg hele programmet – det anbefales!

Hent billetter her

Se arrangementet direkte via lenken fra kl. 16, 21. april

Program

Konferansier og slam-poet Martine Næss Johansen geleider deg gjennom dagens program. Avslutning av begge programbolkene blir urpremiere av sangen For me med Oslo Fagottkor og dansenummer med landets fremste waackere. Du får også et lite utdrag fra forestillingen fra Spire-prosjektet ved Det Norske Teatret i Groruddalen - Vi er alle vitner nå, regissert av Næss Johansen.

BOLK 1

16:00 – 18:15

Åpningstale: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

 

Skeiv historie: Mellom dødsstraff og stilltiende aksept

 

Tonje Skjoldhammer: Skandale vidt og bredt i bygderne
Forbud mot sex mellom personer av samme kjønn fram til slutten av 1800-tallet.

Runar Jordåen: Naar det er paakrævet af almene hensyn
Historien om § 213.

Tone Hellesund: Muligheter og alternative forståelsesrammer under § 213

Utdrag fra forestillingen Vi er alle vitner nå av Martine Næss Johansen, med skuespillere Labeebah Quresi og Saiida Mohamud.

Kampen mot § 213

Panelsamtale med aktivister fra ulike tiår; Vigdis Bunkholdt, Gerd Brantenberg, Trond Indahl og Anette Trettebergstuen. Moderator er Bjørn André Widvey.

For me: Urpremiere Oslo Fagottkor

 

30 minutters pause! Her kan du ta deg noe å drikke i kafeen, slappe av, mingle eller kikke på utstillingen.

 

BOLK 2

18:45 – 20:15

Fra syndig til syk? Ebbe Hertzberg og skeiv historie rundt år 1900.

Med utgangspunkt i Ebbe Hertzberg snakker Runar Jordåen (Skeivt arkiv) og Ketil Slagstad (UiO) om samspillet mellom psykiatri, medisin, sexologi og aktivisme på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, og hvordan disse diskusjonene formet moderne syn på kjønn og seksualitet.

Spesielt vil de snakke om hvordan homofiles og transpersoners historie er sammenvevd. Samtalen ledes av journalist Dang Trinh. Skuespiller Terje Strømdahl leser utdrag fra Ebbe Hertzbergs brev.

Interseksjonalitet i den skeive bevegelsen og kunstens kraft

Dette panelet tar en sjekk av dagens samfunn; hvordan står det til nå, juridisk og samfunnsmessig? Hvordan kan kunst og kultur trekke oss i en positiv retning? Samtalen ledes av Selena Sefany fra Balansekunst. I panelet er dansekunstner Harald Beharie, poet og aktivist Mabell Holand, PKI-representant og kunstner Joakim Eide og koordinator for Skeivt kulturår i Nasjonalmuseet, Emma Damskau.