OUTing the Past festivalkonferanse

Hannah Gillow-Kloster presenterer. Foto: Richard Sandell
Hannah Gillow-Kloster presenterer. Foto: Richard Sandell
I slutten av mars var Skeivt arkiv tilstede på festivalkonferansen OUTing the Past - en konferanse som rundet av to måneder med OUTing the Past-arrangementer over hele Storbritannia, i New York, Bergen, Stockholm og Amsterdam (for å nevne noen). Konferansen ble avholdt i Belfast, Nord-Irland.

Keynote-foredraget ble avholdt av Professor Jeffrey Weeks, som snakket om "History as Personal, the Personal as History: A Journey into the LGBTQ Past and Present". Dette foredraget satte tonen for resten av konferansen, hvor engasjementet til alle som forsker på, formidler, arkiverer og stiller ut skeiv historie ble et av de sentrale spørsmålene. Skeivt arkivs faglige leder Hannah Gillow-Kloster var også tilstede på konferansen, og presenterte Skeivt arkivs arbeid med formidling av skeiv historie i museene i innlegget "Museums and the archive: Joining forces for queer historical visibility". I samme sesjon presenterte også Richard Sandell, professor i Museum Studies ved Leicester University, som var en av de ansvarlige for programmet "Prejudice and Pride: LGBT lives at the National Trust". Programmet fremhevet skeive liv og historier i flere av National Trusts bygninger i anledning 50-årsmarkeringen for den delvise avkriminaliseringen av mannlig homoseksualitet i Storbritannia. 

På konferansen ble også Queer Britain (https://queerbritain.org.uk/) presentert - et virtuelt, og etterhvert fysisk, museum dedikert til skeiv historie i Storbritannia. I første omgang skal museet fokusere på å samle inn livsminneintervjuer, og deretter på samme måte som Skeivt arkiv fremme det som eksisterer av skeiv historie i landets arkiver, museer og forskningsintitusjoner. 

Konferansens fulle program kan sees her: https://outingthepast.com/programme/.