Anne Lister

Anne Lister, utsnitt av portrett malt av Joshua Horner
Anne Lister, utsnitt av portrett malt av Joshua Horner

Anne Lister (1791 - 1840) er blitt kalt "den første moderne lesbiske" og gikk under kallenavnet Gentleman Jack. Hun var landeier i Yorkshire, og den gode økonomiske situasjonen hun var i gjorde det mulig for henne å leve et relativt uavhengig liv. 

Anne Lister skrev dagbok gjennom hele livet, fra 1806 til hun døde i 1840.  En sjettedel av bøkene er skrevet i kode. Disse delene omhandler romantiske og seksuelle forhold til andre kvinner. 

I påsken 1834 gjennomførte hun en "bryllupsseremoni" med sin kjæreste Ann Walker. Etter å ha gått til nattverd sammen i Holy Trinity Church i York regnet de seg som gift, og paret levde sammen livet ut. Kirken har nå fått en blå plakett til minne om dette tidlige lesbiske ekteskapet. 

Petronelle Nielsen, som levde på samme tid, er blitt kalt "Norges svar på Gentleman Jack". I likhet med Anne Lister delte hun åpenhjertig sine følelser for andre kvinner i sine dagbøker. 

Hør Tone Hellesund, professor i kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen, snakke om "den norske Gentleman Jack" på NRK P2/EKKO 06.08.20 her