Flimra Aktuell: Homofil ungdom

Stillbilde fra NRK-programmet Flimra, 1981.
Stillbilde fra NRK-programmet Flimra, 1981.
"Homofile er ikke noen homogen gruppe mennesker, da, det er forskjellige mennesker, forskjellige individer, akkurat som alle andre." (Sitat fra en av ungdommene i innslaget "Homofil ungdom" i Flimra Aktuell, 1981).

Flimra var et norsk magasinprogram for ungdom sendt på NRK i perioden 1970–1984. Tidvis kunne episoder vekke reaksjoner hos foreldre som følge av innholdet. Aktuelle debatter, dokumentarer, musikk og serier var inkludert i programmet.

Den 11. november 1981 innledes Flimra Aktuell-episoden med en fortellerstemme som konstaterer: "Antagelig finnes det rundt to hundre tusen homofile her i landet. Det betyr at i gjennomsnitt er én av 20 homofil." Dette er starten på et innslag kalt «Homofil ungdom». Programlederen forklarer at de har valgt å ha en samtale om homofili fordi de har mottatt mange brev om dette, "folk sier at nå må det være slutt på alle fordommene."

Tidlig i innslaget blir flere ungdommer på gaten spurt om hva de ville sagt dersom en god venn hadde fortalt at han eller hun var homofil. En jente svarer: "Jeg tror jeg ville fått sjokk med en gang. Så etterpå ville jeg syntes han var modig som ville stå fram og si det."

Etter den innledende spørsmålsrunden ute, er det en samtale mellom programlederen og fire ungdommer rundt et bord. De fire ungdommene er selv homofile og står fram for å snakke om temaet. Det samtales om hvilke fordommer homofile og lesbiske møter. En av ungdommene problematiserer mangelen på informasjon for de som er i ferd med å tre ut som homofile, og at de ikke har noe å indentifisere seg med.

Episoden med innslaget "Homofil ungdom" er tilgjengelig på NRK TV, hvor man også finner resten av programmet.