Gå ikke fra meg

Forside av Karl Hoff sin bok Gå ikke fram meg, 1991.
Forside av Karl Hoff sin bok Gå ikke fram meg, 1991.

Den 2. februar 1990 hadde det helaftens skuespillet Gå ikke fra meg urpremiere på Småscenen til Den Nationale Scene i Bergen. Stykket er skrevet av Karl Hoff og var hans første selvstendige dramatiske verk. Likekjønnet kjærlighet utgjør handlingens grunnkonflikt.

I teaterprogrammet beskrev Hoff skuespillet som et kjærlighetsdrama som tematiserer ønsket om å bety noe for noen, å elske og bli elsket. Han forklarte at det var nærliggende og nødvendig for ham å ta for seg tragedien man har blitt stilt overfor som følge av hiv og aids. Han mente at "[v]ed å løfte en skjebne frem i lyset på en teaterscene, ved på den måten å bearbeide den kollektivt, gjør man den mindre fremmed og skremmende. Vi kan nærme oss hverandre."

Stykket kom ut i bokformat i 1991, med omslagstekst av Bjørn Johanson fra NRK Hordaland. Han erklærte at man blir presentert for mennesker med problemer som står til vår egen tid og egen avmakt, "ikke bare overfor en ny sykdom som aids, men like meget overfor de holdninger som gjør seg gjeldende […]" Johanson erkjente at skuespillet kan provosere, men han hyllet også hvordan Hoff "på en uvanlig fin måte har evnet å håndtere sine ømtålige og omstridte emner med stor forståelse og innsikt."

Karl Hoff (1952–) er dramatiker, forfatter og kulturarbeider. Han er fra Oslo. I perioden 1975–1984 var han medlem/leder av Perleporten Teatergruppe. Hoff har skrevet for scene, radio, revy, film og fjernsyn.

Les programheftet til Gå ikke fra meg.