Leons hemmelighet

Forside av Tor Fretheim sin bok Leons hemmelighet, 2016.
Forside av Tor Fretheim sin bok Leons hemmelighet, 2016.

I Tor Fretheims ungdomsbok Leons hemmelighet (2016) introduseres leseren for Leon som snart skal begynne på videregående. Men først står sommerferien for tur. Leon har interesse for film og liker å gå alene på kino.

En dag han skal på kino, blir han tilbudt en kinobillett av en fremmed gutt ved navn Bendik. De to jevnaldrende guttene snakker ikke sammen under filmen, men albuene kommer inntil hverandre på armlenet. Dette er starten på Leons første forelskelse.

Etter guttenes første møte, går det en tid før de gjenopptar kontakten. Dette til tross for at Leon ved flere anledninger får øye på Bendik og hans bror på gaten. Hans iherdige forsøk på å etablere kontakt nytter ikke.

Når de endelig finner tilbake til hverandre, forteller Bendik om hvordan han i oppveksten ble møtt med negativitet fra familien fordi han lekte med dukker, eksperimenterte med sminke og en gang ble oppdaget kyssende med en gutt på rommet sitt. Leon på sin side har ikke fortalt sine foreldre om sin “annerledeshet”. Han forteller at han er den eneste sønnen og ikke vil skuffe dem.

Bendik satt tett inntil meg.
Jeg ville at øyeblikket skulle vare.
Tok hånden hans.
Han tok tak i min.
Slik satt jeg.
Hadde aldri kjent det sånn før.
Det var så godt.
Men.
(Fretheim 2016, 97.)

Boken bærer preg av det samme lettleste, lyriske språket som er å finne i forfatterens bok Kysset som fikk snøen til å smelte (1991). Leons hemmelighet, utgitt 25 år senere, tar for seg den digitale utviklingen: Det er lett for Leon å spore opp Bendik på Facebook for å finne bilder av ham. Boken belyser også hvordan ungdommer lett kan avtale anonyme treff med fremmede. Leon forteller at han går på kafeer og kaffebarer med gutter fra nettet og er «tilbake før noen har spurt hvor jeg har vært.» (Fretheim 2016, 107).

Leons hemmelighet er den siste boken av Fretheim med skeiv tematikk. Skeive fortellinger finner man også i hans bøker Kysset som fikk snøen til å smelte (1991) og Om bare sola ville danse (1990). Skeivt arkiv intervjuet Fretheim i oktober 2018, og han døde i desember samme år. Hele intervjuet er tilgjengelig på vår lesesal.

Litteraturliste:

Fretheim, Tor. 2016. Leons hemmelighet. Oslo: Cappelen Damm.