Lommen av Minda Ramm

Minda Ramm, ca. 1895. Fotograf: Ukjent.
Minda Ramm, ca. 1895. Fotograf: Ukjent

Romanen Lommen. En historie av Minda Ramm (1859-1924) er antakeligvis det første eksempelet på at erotisk tiltrekning mellom kvinner beskrives i norsk skjønnlitteratur. Romanen ble utgitt i 1896, og tittelen viser til lomfuglens såre skrik. Boken forteller historien om læreren Regine Hjelm, som nedtrykt etter en ulykkelig forelskelse opplever å bli tiltrukket av naboen sin, en kvinne. 

Minda Ramm var søster av Louise Ramm, som ble en av de første kvinnelige legene i Norge. Louise Ramm levde i flere år sammen med sin gode venninne Anna Halvorsen, de skapte et felles hjem og reiste på ferier sammen. Korrespondanse viser også et nært vennskap mellom Anna Halvorsen og Minda Ramm. Hvorvidt det i relasjonene mellom Anna og Ramm-søstrene fantes mer enn vennskap, er ikke kjent. Minda Ramms roman viser i alle tilfeller evne til innlevelse i beskrivelsene av kvinners følelser for kvinner, også utover det vennskapelige.

Blodet suste meg for ørene, jeg frøs av bevægelse over min egen skamløshed, men det var ikke skam. Å gud, det var som et sviende salt bad at se hennes bare krop. Jeg så det, hun var uden kjoleliv og uden korset og stod ved kommoden med stort, rundt barnebryst og bare arme. (...) Det var det, jeg vidste, hendes krop var et lidet blødt vidunder. (Ramm 1896, 97)

Minda Ramm var selv en pionér som del av første generasjon kvinner i Norge som tok artium. Hun studerte realfag, giftet seg med forfatteren Hans E. Kinck, og fikk to døtre. Lommen var hennes debutroman, og hun utga senere flere romaner og en novelle.  

 

Boken er digitalisert og tilgjengelig i sin helhet på Nasjonalsbibliotekets nettsider, her

Kilder:

Arentz-Hansen, Cecilie. 2018. "Kvinner med begavelse for lægevirksomhet". Oslo: Cappelen

Ramm, Minda. 1896. Lommen. En historie. Kristiania: Aschehoug