Margarethe Cammermeyer

Margarethe Cammermeyer. Foto: Arne Walderhaug. SKA/A-0068 Blikk, Skeivt arkiv
Margarethe Cammermeyer. Foto: Arne Walderhaug. SKA/A-0068 Blikk, Skeivt arkiv.

Margarethe «Grethe» Cammermeyer ble født i Oslo 24. mars 1942, men emigrerte etter andre verdenskrig til USA med familien og hun ble amerikansk statsborger i 1960. Hun tok sykepleierutdannelse i regi av den amerikanske hæren og var blant annet i tjeneste i Vietnam fra 1967. Hun var gift med en mann i 15 år og har 4 sønner, men ekteskapet tok slutt i 1980. På slutten av 80-tallet møtte hun partneren Diane Divelbess.

Cammermeyer ble i 1988 sjefsykepleier for Nasjonalgarden. I forbindelse med sikkerhetsklarering besvarte hun i 1989 at hun var lesbisk på et rutinespørsmål. Dette var før forskriften «Don't ask, don't tell» ble innført i 1993, som lot skeive tjenestegjøre i militæret dersom de ikke var åpne om at de var skeive. Cammermeyer måtte gå av i 1992 på grunn av at hun fortalte at hun var lesbisk, men etter en dom i 1994 som erklærte det som forfatningsstridig at ikke åpne homofile og lesbiske kunne tjenestegjøre i militæret fikk hun tilbake stillingen sin. Dommen ble viktig for skeives rett til å kunne tjenestegjøre i militæret og Cammermeyer var en frontfigur i denne kampen. Hun arbeidet i Nasjonalgarden til hun gikk av med pensjon i 1997.

TV-filmen «I stillhetens tjeneste» fra 1995 er basert på historien til Cammermeyer. Glenn Close spilte hovedrollen som Cammermeyer i filmen, Close var også med å regissere filmen sammen med Barbra Streisand.