Vildfugle

Bokomslag til Vildfugle (1964).
Bokomslag til Vildfugle (1964).
Vildfugle er en oppvekstroman om homofile Tony, og skildrer relasjoner og uteliv i København-området på 60-tallet.

Han havde vidst det, vidst det i næsten to år, at han var anderledes end andre, at han var homofil. Men denne erkendelse havde ikke chokeret ham. Det var blot sådan, at han til sidst havde fået den forklaring, han så længe forgæves havde søgt efter. Nu forstod han, hvorfor han — uden at kunne definere det nærmere — altid havde haft følelsen af at være på gæstespil i en fremmed verden, hvis sprog og livsvaner, han med sikkerhed vidste, at han aldrig nogensinde ville lære at forstå. Ensomheden var blevet taget fra ham, fordi han samtidig havde forstået, at der var mange som han. Han følte sig rolig og fortrøstningsfuld i sin egen verden, fordi forældrene vidste besked om den og havde accepteret, at denne verden var den rette for ham (Danner, 1964, s. 15).

Vildfugle er debutromanen til den danske forfatteren Eric Danner. I boken møter vi den usikre og følsomme Tony, og følger hans utvikling fra en ung gutt til en voksen mann. Boken handler om hans opp- og nedturer i kjærlighet og vennskap, og redselen hans for å skuffe sine foreldre til tross for at de støtter ham. Når romanen starter er Tony tolv år. Han mobbes på skolen og er en usikker gutt, men blir så kjent med den litt eldre Hugo — og faller pladask. Når Tony er blitt atten, har han og Hugo innledet et forhold. Men der Tony ønsker at det bare skal være de to alene resten av livet, vil Hugo at de skal gå på bar for å bli kjent med nye mennesker. Tony blir motvillig med, men er ukomfortabel i Hugos miljø der, som er preget av alkohol og seksuelle relasjoner. Det ender med at det tar slutt mellom dem, og de mister kontakten. Vi følger så Tony videre i tjueårene. Han blir venn med Birgit, og vi får innblikk i hennes liv og relasjon til Susanne. Når Tony er rundt tretti har han innledet et forhold til Gert — men tiden med Hugo hjemsøker forholdet deres, og boken ender dramatisk med at Gert i sin sjalusi tar livet av Hugo, hvorpå Tony så tar sitt eget liv.

Utgaven fra 1964 er på 102 sider, og er utgitt ved Vennens forlag. Da boken ble omtalt i Vennen i 1964, ble det skrevet:

Med debutromanen Vildfugle har Eric Danner indskrevet sit navn i den moderne litteraturhistorie for her er en bog om hverdagens homofile mennesker, både mænd og kvinder, hvis højst forskellige skæbner, dramatisk og fængslende griber ind i hinanden og skaber episoder, De vil huske! (Vennen, september 1964, s. 21.)

Kilder:

Danner, Eric. 1964. Vildfugle. Vennens forlag: København

Vennen, september 1964