Slik hører du Skeivt arkivs podkaster

Du kan velge mellom over tretti episoder i podkast-serien «Skeiv historie fra Skeivt arkiv».

Norsk skeiv historie er full av interessante, utrolige, morsomme og noen triste fortellinger.

Siden våren 2019 har Bjørn André Widvey og hans kollegaer ved Skeivt arkiv produsert en rekke podkastepisoder.

Serien heter «Skeiv historie fra Skeivt arkiv» og finnes der du hører på dine favoritter: Spotify, Apple podcasts, Podtail, Soundcloud og i andre podkast-apper.

Episodene

 

På sporet av Dermot Mack.

Skeivt arkiv går i sporene etter en lite kjent, men sentral homo-aktivist fra 50-tallet. Bjørn André Widvey og Runar Jordåen finner fram til mannen som var en av de første lederne av den norske homobevegelsen, men som få har hørt om i dag. Historien begynner med at de to leter etter et hus i Bergen.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 


Homsedrapet i Bergen.

To menn ble skutt i Byparken i Bergen sommeren 1972. En av dem døde. Hvorfor meldte ingen fra om skuddene på Homsestripen? Skeivt arkivs Bjørn Andre Widvey møter journalist og forfatter Monika Nordland Yndestad, som har skrevet bok om drapssaken.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

«The Norwegian family.» (1 av 3)

Historien om aids-epidemien har fulgt professor Stig Frøland hele livet. Hør ham fortelle hele historien om verdens første dokumenterte aidssyke, den norske familien. 

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

Da aids kom til Norge. (2 av 3)

Han visste at det fryktede hiv-viruset også ville komme til Norge. Men da de første pasientene utviklet aids, var det lite Stig S. Frøland kunne gjøre med de dramatiske komplikasjonene. Hør ham fortelle om smittefrykt på sykehuset, behandlingen den første tiden, hvordan man begynte å slå tilbake mot HIV-viruset, aids i straffeloven og hva skjer nå med de langtidsoverlevende som har gått på medisiner i over 30 år? 

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

"Tvangsgutane" ble hans motstandere. (3 av 3)

Tredje del av professor Stig S. Frølands fortelling fra da hiv-epidemien kom til Norge. Skulle de smittede sperres inne med tvang? Eller ville frivillighet virke bedre? Noen mente aids var den nye Svartedauen og drastiske tiltak måtte gjøres. 

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

- Har du et problem med at jeg går i kvinneklær?

Du merker at Sara Claes kommer inn i et rom. Og det er ikke bare fordi han åpenbart er en mann i kvinneuttrykk. Hør ham fortelle sin historie til Skeivt arkivs Bjørn André Widvey.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

 

Kirken eller kjærligheten?

Siri Sunde ble ordinert prest, men måtte love å leve alene som lesbisk. Da hun likevel ville innlede partnerskap mens hun var ansatt som prest, startet en stor kamp innad i kirken. Siri Sunde-saken varte i nesten to år, men fikk en lykkelig slutt. Siri Sunde fortalte sin historie til Siri Lindstad i 2016.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast 

 

 

Kvinner i spaserdrakt og store sko. (1 av 3)

Kim Friele er en legende i norsk skeiv aktivisme. I denne første av tre episoder, forteller hun om sin kronglete vei inn i det hemmelige og skjulte skeive miljøet i Oslo på starten av 60-tallet.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

Fra hemmelighold til kamp for rettigheter. (2 av 3)

Kim Friele er en legende i norsk skeiv aktivisme. I denne andre av tre episoder, forteller hun om veien mot åpenhet og kamp for rettigheter. Men vi begynner på den hemmelige møteplassen, Ormsund roklubb.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

Aids-epidemi og uenighet. (3 av 3)

Med 80-tallet kom HIV-viruset og aids-epidemien. Hva kunne man gjøre for å hindre smittespredning? Kim Friele var fremdeles sentral i norsk skeiv aktivisme, men en ny generasjon begynte å gjør seg gjeldende. Dette er den siste av tre episoder der Kim Friele forteller.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

Det Store Skapet.

Har du følt en forventning om å "komme ut"? Skeivt arkiv inviterte til samtalen "Det store skapet" på Litteraturhuset i Bergen under Regnbuedagene. Tone Hellesund og Pål Bjørby snakker med Bjørn André Widvey.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast 

 

 

- Feministene fryktet lesbene.

Tone Hellesund er en engasjerende foreleser med stor innsikt i norsk skeiv historie. På Kvinnedagen besøkte hun Skeivt arkiv med mye å fortelle, bl. a. om motsetninger i Kvinnebevegelsen. Opptaket er fra et arrangement 8. mars 2018.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

Skeivt Afrika.

Virkeligheten er alltid mer sammensatt enn overskriftene gir inntrykk av. Hør Vegar Vibe fortelle om homopolitikk på det afrikanske kontinentet. Lovene spenner fra dødsstraff til rettigheter rundt likekjønnede ekteskap. Vegard Vibe skriver PhD om emnet ved universitetet i Bergen. Opptaket er fra møte-serien "Skeiv historisk lunsj" ved Skeivt arkiv våren 2018.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

- Vi kan ikke la menn bli gravide.

Hvorfor måtte norske transpersoner akseptere irreversibel kastrasjon for å kunne endre juridisk kjønn? Sigrid Sandal har skrevet masteroppgave om behandlingen av transpersoner i Norge de siste tiårene. Dette foredraget holdt hun under «Outing The Past» i Bergen i mars 2019, en foredragsrekke med skeiv historie som tema.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

Skeive Hjemmeliv.

Hvordan kan vi få mer kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold i norske lokalsamfunn? Her kan du få professor Tone Hellesunds (UiB) innlegg på et seminar arrangert av Norsk lokalhistorisk institutt ved Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv ved universitetet i Bergen. Opptaket er gjort av Nasjonalbiblioteket, ved Jørn-Arild Grefsrud.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

 

Å forske på skeiv helse.

Kirsti Malterud og Norman Andersen produserte to omfattende rapporter om levekår for LHBT-personer i Norge i 2013 og 2015. Hun forteller om utfordringer i slik forskning. Er alle homoer kjekke og greie fordi din homofile frisør er kjekk? Hun kommer også inn på hvordan slik forskning kan bidra til en overdreven elendighetsbeskrivelse.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast 

 

 

ICSE og den første europeiske homokampen.

I 1951 ble europeiske homo-organisasjoner trommet sammen i Amsterdam. Startskuddet for internasjonalt samarbeid i homokampen var gått. Først ved kongressen i 1952 møtte noen fra Norge. Hannah Gillow-Kloster er faglig leder ved Skeivt arkiv. Her forteller hun den fascinerende historien om begynnende homokamp i Europa.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

Ei hand å holde i.

Unggutten Odd Kåre Rabben var en av de første som sto fram som HIV-smittet i Norge. Smitten som spredte seg på 80-tallet, rammet først og fremst homoseksuelle menn. De første årene var det ingen HIV-test. Odd Kåre led av hemofili (blødersykdom) og var avhengig av blodprodukter. Ni år gammel ble han smittet. Skeivt arkivs Bjørn André Widvey forteller den sterke historien.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast 

 

- Alle visste Alfhild Hovdan var mann.

- Alle visste hun var mann. Alfhild Hovdan var Oslos turistsjef i en mannsalder. Alltid kledd som en mann, med fortid i Berlin, København og Stockholm. Historiker Runar Jordåen ved Skeivt arkiv har dykket ned i hennes innholdsrike liv og forteller til Bjørn Andre Widvey.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

Skeiv historisk byvandring i Bergen.

«Bergen er den mest homoseksuelle byen i verden.» Hvem sa det? Bli med på en skeiv historisk vandring i Bergen. Skeivt arkivs Runar Jordåen og Hannah Gillow-Kloster tar deg med gjennom byens homoskandaler, forbudte kjærlighet, aktivisme og enda mer. Denne byvandringen finner du også med kart: bit.ly/309RG7s

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

Skeiv kamp i kirken.

Åpen kirkegruppe har kjempet mot kirkens holdninger og undertrykkelse siden 70-tallet. Det måtte være mulig å beholde troen selv om man var skeiv. Heidi Rohde Rafto og Bastian Danielsen har den siste tiden jobbet med å klargjøre gruppens arkiv. Snart er det tilgjengelig hos Skeivt arkiv i Bergen.

Julespesial 2020.

En familie samlet rundt julefeiringen kan være et minefelt. Særlig om du er familiens store, skeive skuffelse. Skeivt arkivs Heidi Rohde Rafto, Bjørn André Widvey og Bastian Danielsen blar i julenumrene fra arkivets samling av skeive tidsskrift.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

 

Schwule Berlin.

Berlins lange historie som hovedstad for de skeive er kanskje lenger enn du tror. Bli med Skeivt arkivs Runar Jordåen og Bjørn André Widvey gjennom den spennende historien.

 Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

 

«Homofile forhold kan være verdige og verdifulle.»

På 30-tallet oppsto en bevegelse for seksualreform der også homoseksualitet var tema. Kunnskapsmangelen var stor. Tidsskriftet Seksuell opplysning ble utgitt av sentrale personer i denne bevegelsen. Historiker ved Skeivt arkiv, Runar Jordåen, forteller i et opptak fra et arrangement i 2018.

 Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

Hun ble advart mot giftermål.

Roman med homoseksualitet som tema i 1913. Hvordan ble homoseksuelle framstilt? Fikk «Drude Helmers ekteskap» en lykkelig slutt? Hør Skeivt arkivs Heidi Rohde Rafto fortelle om romanen som var blant de første i Norge med skeivt plott.

 Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

Oskar Dame.

Bjørn Sverre Hol Haugen forteller om Oskar Dame og om å komme skeivt ut i lokalhistorien. Skeiv lokalhistorie var temaet for seminaret Skeivt arkiv arrangerte sammen med Norsk lokalhistorisk institutt ved Nasjonalbiblioteket.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

 

 

Lesbisk av overbevisning.

«Bedre enn orgasme.» Sex og intimitet blant de lesbiske radikalfeministene på 70- og 80-tallet. Professor Tone Hellesund forteller om deres kamp mot patriarkatet og holdning til sex.

 Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

 

 

Hadde hun en "løsfyr"?

«Forargerlig og uteerlig forhold.» Rettsforfølgelse av sex mellom kvinner på midten av 1800-tallet i Norge. Kan kvinner bedrive "omgjengelse mot naturen"? Det var spørsmålet som gikk gjennom tre rettsinstanser midt på 1800-tallet. Her får du Tonje Louise Skjoldhammers foredrag som er basert på hennes masteroppgave «Forargeligt og Uteerligt Forhold. Rettsforfølgelse av sex mellom kvinner på midten av 1800-tallet i Norge». Opptaket er fra arrangementet "OUTing the past" i Bergen i mars 2019, en rekke forelesninger med skeiv historie som tema.

Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

 

Slik startet norsk homo-kamp. (1 av 2)

Hva var bakgrunnen for at en gruppe menn stiftet Norges første homo-organisasjon 20. juni 1950? Hvem var de? Hva ville de? Hva skjedde den første tiden? Skeivt arkiv markerer 70-årsdagen for denne hendelsen med to podkastepisoder. Denne første episoden fokuserer særlig på Erling Næss, en av de sentrale personene denne spesielle dagen.

 Soundcloud, Spotify, Apple podcast

 

Slik startet norsk homo-kamp. (2 av 2)

Det var en latterlig ide, mente flere. Å starte en organisasjon som liksom skulle arbeide for å bedre homofiles livssituasjon. Likevel kom en gruppe menn sammen 20. mai 1950 og startet det som ble begynnelsen på norsk skeiv aktivisme. Som en 70-årsmarkering, publiserer Skeivt arkiv to episoder om denne hendelsen. I denne andre episoden fokuserer vi på Rolf Løvaas, en av de sentrale aktivistene i denne perioden..

Soundcloud, Spotify, Apple podcast