Tom Ovlien (født 1955)

Ovlien og Blikk-redaksjonen drev både journalistikk og aktivisme på 1990-tallet. Sammen med de politiske ungdomspartiene presset de på og etterlyste forskning. Resultatet ble NOVA-rapport 1/1999 som ga sjokkerende opplysninger om unge homofiles levekår. Rapporten førte til en Stortingsmelding og en grunnleggende endring av norsk homopolitikk.

I vårt livsminneintervju forteller Ovlien om seg selv og hvordan han jobbet i Blikk. Bladet hadde oversikten over ressursene som kunne hjelpe unge som hadde det vanskelig, og mange kontaktet dem for å få hjelp på forskjellig måter. Andre store medier brukte også Blikk-redaksjonen som ressurs når de skulle gjøre saker med skeive tema.

Han forteller også inngående om NOVA-rapporten i 1999 som slo ned som en bombe med nedslående resultater om mange unge og deres liv som skeive.

Et udrag fra intervjuet kan du se i video-vinduet under, her forteller blant annet Ovlien om den gangen han intervjuet foreldrene til en ung mann som hadde tatt sitt liv siden han ikke orket å leve som homofil.

Hele intervjuet er tilgjengelig på Skeivt arkiv, en del av Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

 Vi møtte Tom Ovlien i Oslo, mars 2017.

 

Tom Ovlien var journalist og aktivist i Blikk.