Tone Maria Hansen (født 1957)

Det første navnet på organisasjonen var Landsforeningen for transseksuelle (LFTS). Hansen tok initiativet til foreningen, som startet opp i januar 2000, samtidig med at behandlingstilbudet ble lagt ned ved Rikshospitalet. Siden oppstarten, har hun vært en av de mest sentrale personene i organisasjonen. Organisasjonen har i dag litt over 1100 medlemmer.

Hansen var leder for foreningen de første fjorten årene. De brukte syv år på å jobbe fram et fast tilskudd fra statsbudsjettet. Samtidig arrangerte de flere store konferanser på tematikken, den første allerede i 2001. HBRS sin første sommerleir ble arrangert i 2010. HBRSU, ungdomsorganisasjonen, ble dannet i 2012.

I intervjuet forteller Hansen om sin egen oppvekst og liv. Allerede som ung begynte hun på kjønnsbekreftende behandling, hun var blant de siste som ble ferdigbehandlet før tilbudet ble lagt ned ved Rikshospitalet i 2000.

Hansen mottok Kongens fortjenestemedalje i 2015. Hele intervjuet er tilgjengelig på vår lesesal. Skeivt arkiv møtte Tone Maria Hansen i Oslo, september 2023.

I et utdrag fra intervjuet forteller Hansen om møtet med Petter Vennerød, som førte til tv-serien Født i feil kropp

Video: 

Tone Maria Hansen