Aase Schibsted Knudsen (født 1954)

Allerede fra slutten av 90- tallet begynte Schibsted Knutsen å engasjere seg i foreningen FPE (Freedom of Personal Expression) i Sverige. Senere ble hun også med i den norske avdelingen av samme organisasjon som i dag heter Forbundet for Transpersoner i Norge. En periode jobbet hun for LLH, transpolitisk utvalg. Hun er i dag professor emerita, høgskolen i Innlandet.

I vårt intervju forteller hun inngående om oppveksten og hvordan det var å vokse opp i en tid hvor kunnskap og forståelse rundt det å være transperson var nesten ikke eksisterende. Det var først etter at hun ble gift og fikk barn hun kom i kontakt med andre transpersoner gjennom foreningen. Der var møtene svært hemmelige med bruk av dekknavn. Hvert medlem ble også tildelt en kode som kunne knyttes til deres postadresse, sånn at de kunne motta medlemspost, og det var kun én i foreningen som kunne bruke disse kodene opp mot rett adresse.

Et utdrag fra intervjuet kan du se i vinduet under, her forteller Schibsted Knudsen om den første tiden og hvor hemmelig alt måtte være.

Hele intervjuet er tilgjengelig på vår lesesal. Skeivt arkiv møtte Aase Schibsted Knudsen på Lillehammer, februar 2019.

Video: 

Aase Schibsted Knudsen