Birger Angvik (født 1940)

Birger Anvik (1940)
Aktiv i DNF-48 i Bergen, også formann her en periode. Senere aktiv i HBB. Engasjert i rettighetsarbeid for skeive i Norge, Peru, Spania, England og Mexico.

I vårt intervju med Angvik forteller han om oppveksten på Vestlandet, om utferdstrang, og at han derfor reiste til Spania for å fortsette studiene sine. Der opplevde han at det fantes et åpent skeivt miljø tross Franco sitt diktatur. Den samme opplevelsen fikk han da han var i Peru på tidlig 70- tall. Han var også med på å starte en homofil bevegelse i Lima på midten av 80-tallet, denne ble drevet med støtte fra HBB i Bergen.

Angvik var også en aktiv skribent i lokale og nasjonale aviser. Angvik er professor emeritus i spansk og latinamerikastudier ved Universitetet i Bergen. Inspirert av skeiv teori har han forsket på seksualitet, kjønn og makt i (særlig den latinamerikanske) litteraturen.

I et utdrag fra intervjuet forteller han om sitt første møte med Spania i 1966, Her opplevde han at folk levde ut sine skeive liv, i motsetning til hjemme i Norge.

Hele intervjuet er tilgjengelig på vår lesesal. Skeivt arkiv møtte Birger Angvik i Bergen, juni 2018.

Birger Angvik