Bruke arkivets materiale

Ønsker du å bruke Skeivt arkivs materiale for studier, forskning eller annet? 

Alle brukere er hjertelig velkommen. Vi legger til rette og gir veiledning. Materiale fra Skeivt arkiv er blitt brukt i studentoppgaver og forskning, i biografier og skjønnlitterære bøker, i utstillinger, kunstprosjekter, film, radio og TV, med mer. 

Hvor finner du oss? 

Skeivt arkiv befinner seg på Universitetet i Bergen og har kontorer og magasiner på HF-bygget, Sydnesplass 7, innerst til høyre i 1. etasje. Ordinære åpningstider er mandager og onsdager: 09:00–15:30 (15:00 i sommerhalvåret). Torsdager: 10:00–15:30 (15:00 i sommerhalvåret).

Ta kontakt på skeivtarkiv@uib.no hvis du ønsker å besøke oss. 

Arkiver

Arkiver som er ferdig ordnet, er publisert på Arkivportalen. Her kan man søke både på hele arkiver, enkeltdokumenter og personer. En oversikt over person- og organisasjonsarkiver fra Skeivt arkiv som er tilgjengelige via Arkivportalen, finnes her: Søkeresultat (arkivportalen.no)

Arkivportalen inneholder ikke digitalisert materiale, men gir en detaljert oversikt over hva som finnes i hvert enkelt arkiv. Materialet er tilgjengelig for bruk på lesesal hos Skeivt arkiv. Aktuelle arkiver/serier/mapper kan bestilles direkte fra Arkivportalen, eller ta kontakt med oss på skeivtarkiv@uib.no

Dersom arkivet du ønsker å bruke ennå ikke er ordnet og registrert, kan du også ta kontakt med oss. Dersom det er en liten samling kan den ordnes på forespørsel. Dersom det er et større arkiv, settes det på liste av arkiver som prioriteres for ordning. 

På nettsiden finnes en oversikt over alle mottatte arkiver og donasjoner. Her finner du også arkivmateriale som er digitalisert og tilgjengelig direkte på nettsiden, for eksempel tidskrifter og manuskripter fra Karen-Christine Frieles arkiv. På sikt vil mer arkivmateriale bli digitalisert og gjort tilgjengelig på nettsiden som dette.  

Bøker og tidsskrifter

Skeivt arkiv har nå en boksamling tilgjengelig for hjemlån. Dette er både nyere og eldre fag- og skjønnlitteratur, på norsk og engelsk. Bøkene kan søkes opp via søkeportalen oria.no. og bestilles for lån til biblioteker over hele landet. På oria kan du søke direkte etter titlene du er interessert i. Her er en liste over alle katalogiserte bøker fra Skeivt arkiv. 

Tidsskrifter, antikvariske bøker og referanselitteratur er tilgjengelig for lån på lesesal. Enkelte tidsskrifter er digitalisert og tilgjengelig for utlån digitalt.  

Livsminneintervjuer

Skeivt arkivs egne video- og lydintervjuer er en del av arbeidet med å dokumentere og formidle norsk skeiv historie. Utdrag fra livsminneintervjuene finnes på nettsiden. Intervjuene i sin helhet kan ses på vår lesesal. Dersom du har spørsmål om muntlig historie eller ønsker å ta i bruk intervjuene, ta kontakt med Bjørn André Widvey på bjorn.widvey@uib.no.

Undervisning, studier og forskning 

Er du lærer og ønsker å undervise om skeiv historie? Skeivt arkiv har utviklet oppgavesett for bruk i ungdoms- og videregående skole. Oppgavesettene er utviklet i tråd med de nye læreplanene, og kan brukes i fag som historie, samfunnsfag, religion, norsk og menneskerettigheter. Har du spørsmål om bruk av oppgavesettene, tips eller tilbakemeldinger, ta gjerne kontakt. Vi kan også bidra med digitale presentasjoner for skoleklasser.   

Ønsker du å skrive bacheloroppgave, masteroppgave eller doktorgrad med skeiv tematikk? Skeivt arkiv har utviklet forslag til aktuelle prosjekter. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har en idé du ønsker innspill på, har behov for informasjon om tilgjengelige kilder, eller annet.

Spørsmål? 

Dersom du har spørsmål om besøk på arkivet, bruk av arkivet, søk i Arkivportalen, lån av bøker og tidsskrifter, eller annet, ta gjerne kontakt med oss på skeivtarkiv@uib.no.