Jan Dalchow (født 1968)

«Jeg elsker hvem jeg vil», om unge mennesker som kom ut-av-skapet, ble heftig debattert. Innad i NRK ville sterke krefter redigere bort deler av innholdet, fordi den inneholdt «homo-propaganda".

Dalchow forteller i livsminneintervjuet om oppveksten i Oslo, og Hvordan han tidlig ble klar over sin egen legning. Han forteller også hvordan han over en tiårs periode skrev, regisserte og fikk utgitt tre dokumentarfilmer som alle vakte oppsikt da de kom ut. Vi får også høre historien om hvordan en av deltakerne i filmene hans nå mange år senere skal bli hans ektemann.

I utdraget fra intervjuet som du finner i videovinduet under, forteller Dalchow om hvor tungt det var å jobbe med dokumentaren "BE-skitne, syndige meg", og hvordan den slo ned i den norske offentligheten som en bombe i 2000.

Hele livsminneintervjuet er tilgjengelig på Skeivt arkiv, en del av Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Skeivt arkiv møtte vinner av Gullruten og Amanda-nominerte regissør Dalchow i april 2017, i hans leilighet hjemme i Oslo.

 

Jan Dalchow