Kongelig og skeiv - i fiksjonen

Omar Rudberg (t.v.) som Simon og Edvin Ryding som kronprins Wilhelm. Foto: Netflix.
Omar Rudberg (t.v.) som Simon og Edvin Ryding som kronprins Wilhelm. Foto: Netflix.

I mars kom tredje og siste sesong av Netflix-serien Young Royals. Serien følger dem fiktive svenske prins Wilhelm, som etter et slagsmål på byen blir sendt til internatskolen Hillerska for å fortsette skolegangen der. Her forelsker han seg i medeleven Simon, og livet tar brått en ny vending.

I skandinaviske land er det lov å gifte seg med noen av samme kjønn – men hva skjer om en tronarving kommer ut som skeiv? Wilhelm blir stående i et krysspress mellom nåtidens krav om å være ærlig og autentisk, og de omfattende tradisjonene og forventningene knyttet til rollen som kongelig.

Serien er fiktiv, men inspirerte journalister til å stille spørsmål til virkelighetens norske kongehus. Hva skjer om en kommende tronarving blir sammen med en av samme kjønn? Slottet oppgir at det ikke finnes juridiske føringer for hvem tronarvinger kan gifte seg med. Skulle en regent gå bort uten barn – uavhengig av grunn – vil tronen gå videre til den neste i arverekken. Hvorvidt eventuelle kongelige barn som blir født ved hjelp av assistert befruktning, også vil kunne arve tronen, ønsker ikke Slottet å svare på.

I Nederland kunngjorde statsminister Mark Rutte at fremtidige konger og dronninger i landet kan gifte seg med en partner av samme kjønn, uten å måtte abdisere av den grunn.

Selv om Young Royals’ manusforfatter Lisa Ambjörn fra starten av har vært tydelig på at Wilhelms problem er ikke at han er skeiv, men at han er prins – er det ikke til å komme forbi at fortellingen skriver seg inn i en tradisjon der det å være skeiv er knyttet til fortvilelse, sorg og potensielt livsødeleggende konflikter. Utover i serien skjer det imidlertid en utvikling i denne grunnfortellingen, og i avslutningen av sesong to blir Wilhelm den første kongelige tronarvingen som kommer ut som skeiv.

Serien har fått gode anmeldelser og stor oppmerksomhet internasjonalt. Både serieskaperne og skuespillerne har brukt sin plattform til å snakke om skeiv tematikk. Serien har en klar agenda; å oppfordre og inspirere unge til å være seg selv, og finne mot til å bryte ut av mønstre og tradisjoner hvis de gjør at de ikke har det bra – uavhengig av seksualitet.

For i bunn og grunn handler ikke serien om ungdommer på eliteskole, eller om de ytterst få som er tronarvinger i europeiske monarkier. Den handler om utfordringer mange unge møter; å skulle navigere mellom egne ønsker og drømmer for livet, og forventninger og krav fra omgivelsene rundt.  

Kilder: 

Young Royals, Netflix 2021-2024. 

“Hva skjer hvis tronarvingen er homofil eller barnløs?» KK, 15.10.2021

”Hun kan gifte seg med en kvinne og likevel bli dronning” KK, 13.10.2021

"Creating Young Royals - deep talk with Rojda Sekersöz and Lisa Ambjörn". Netflix, 15.07.21.