Hans Majestets hemmelige elsker

Kurt Haijby skal ha møtt kong Gustav V av Sverige (t.h.) for første gang i 1912. Her er Haijby og hans advokat Henning Sjöström under rettssaken 1952. Foto: Wikimedia Commons.
Kurt Haijby skal ha møtt kong Gustav V av Sverige (t.h.) for første gang i 1912. Her er Haijby og hans advokat Henning Sjöström under rettssaken 1952. Foto: Wikimedia Commons.

I april 1936 begjærer fru Anna Haijby i Stockholm skilsmisse fra sin mann Kurt. Grunnen hun oppgir er hennes ektemanns innrømmelse av utroskap, med Sveriges konge, Gustav V.

Saken er unik, ikke bare handler den om utroskapsrykter rundt kongelige, det er til og med snakk om en monark som har et homoseksuelt forhold til en yngre mann.

Det var også startskuddet på en utpressingssak uten sidestykke i Sveriges historie.
Etter et krisemøte på slottet og en del «overtalelse» fra riksmarskalken, endrer hustruen begjærsgrunn for skilsmissen mot en erstatning på 15 000 svenske kroner (ca. 400 000 i dagens verdi).

Det håpet hoffet var det siste de hørte i saken, men Haijby-affæren var bare så vidt begynt.

Det første møtet

Kurt ble født Johansson i Stockholm 14. mai 1897, hvor hans far drev en fisk- og vilthandel i Gamla Stan.

Kurt ble som gutt sendt til Slottet fra butikken med forskjellige ærend.
Som 15- åring i 1912 hadde han sammen med noen speiderkamerater solgt maiblomster på Stockholms slott til Gustav V, ifølge han selv var dette første gang han ble forført av den da 54 år gamle kongen.

Etter et omflakkende og utsvevende liv med flere lovbrudd og fengselsstraffer, oppsøker Kurt som nå har tatt etternavnet Haijby, igjen kongen i 1933. Det er for å be om hjelp til et skjenkeløyve på en restaurant han har kjøpt. I følge han selv gjenopptar de den seksuelle relasjonen. Fram til 1944 var homoseksualitet forbudt i Sverige, og Haijby risikerte å bli straffet dersom forholdet ble kjent. Det gjorde ikke saken bedre at han fra før også hadde saker på seg med overgrep mot yngre gutter. Kongen selv risikerte ryktet sitt, han var immun mot straffeforfølgelse ifølge loven.

I årene som følger kommer det flere utbetalinger fra kongen til Haijby.I 1937 for eksempel fikk han 30 000 svenske kroner mot å gi fra seg en almanakk som skulle inneholde anmerkninger om møter med kongen. Hvor mye penger Haijby melket kongens privat kasse for er ikke kjent, men det er grunn til å tro at det var relativt store summer.

Haijby prøver videre å tjene enda mer penger på skandalen. Han bestemmer seg for å skrive en bok om forholdet mellom han og kongen.Sammen med en skyggeforfatter skriver han «Patrik Kajson går igjen», som kommer ut på eget forlag i 1948 etter å ha sirkulert rundt i ulike redaksjoner. For å unngå at det hele eskalerer, kjøper sjefen for «Rikskriminalen» (Sveriges nasjonale politi) opp hele opplaget.

Siktes for utpressing

Det er først etter at Gustav V dør i 1950 at saken kulminerer. Da blir endelig Kurt Haijby siktet for utpressing.

Den såkalte «Haijby-affæren» får en enorm pressedekning og en av dem som deltar i debatten er forfatteren Vilhelm Moberg, han kaller saken «detta århundrades hittills största svenska rättsskandal». Deler av rettsprosessen og vitnemålene ble ikke formidlet av svensk presse. De forholdt seg til «rettsspørsmålene» som de mente var av interesse for de svenske folk, og formidlet ikke «anekdoter om en gammel monarks følelsesliv».

I 1952 ble Haijby først dømt til åtte års fengsel, som siden ble redusert til seks år av «Svea hovrätt» (Lagmannsretten).

Aldri helt avklart

Det har aldri blitt avklart helt hva som faktisk skjedde mellom Haijby og Gustav V, heller ikke hvordan kontakten oppstod. Ved rettssaken ble det via vitner tilbakevist at kongen forførte Kurt allerede ved det første møtet tilbake i 1912. Det kom også fram at tids- og stedsangivelser for møter de følgende årene inneholder en hel rekke usannheter fra Haijby sin side. Men siden hoffet kjente til kongens «åtbörder av sexuell natur mot omgivningen», spesielt etter dronningens død i 1930, ble ikke påstandene fullstendig avvist. Haijby var også god venn med slottsdetektiven, som skal ha arrangert besøkene.

Det virker mest sannsynlig at en eller annen form for seksuelt forhold har funnet sted, og at hoffet og kongen i ettertid har forsøkt å skjule dette.

Ryktene

Det har til alle tider versert rykter rundt kongelige, og eventuelle skandaler de har vært involvert i har vært forsøkt dekket over. Danske kong Frederik VIII ble for eksempel funnet død på en benk i Hamburg i 1912, ikke langt fra byens områder kjent for prostitusjon. Fra Storbritannia kjenner vi til Alice Keppel. Hun er oldemor til Camilla Parker-Bowles som i dag er gift med Prins Charles. Keppel var mangeårig elskerinne til Edward VII, Dronning Maud sin far, men den affæren ble selvfølgelig heller aldri omtalt i sin samtid.

Fra vår egen kongefamilie har vi ryktene om at Kong Haakon ikke var far til Kong Olav, noe som ble grundig omtalt i Tor Bomann-Larsen sin bok «Folket» i 2004.Erling Lorentzen, som var gift med Prinsesse Ragnhild, betalte også i mange år barnebidrag til en tidligere elskerinne som påstod at hennes datter var hans barn. Det ble senere avkreftet.

Overgrep

Kurt Haijby etterlot seg flere offer, han begikk overgrep mot tenåringsgutter både i Sverige og i Tyskland. Han var også mest sannsynlig selv et offer for overgrep i ung alder av kongen. Det er ellers liten tvil om at han var homoseksuell, noe som igjen gjorde livet hans vanskelig da det ikke bare var straffbart i Sverige på den tiden, men også svært problematisk om det skulle bli kjent.

Det ser vi illustrert i første sesong av familiekrøniken «Vår tid er nå» som gikk på NRK i 2017. Her følger vi en svensk overklassefamilie fra slutten av 2.verdenskrig hvor eldste sønnen Gustav har et hemmelig dobbeltliv som homofil. Da dette blir avslørt av en yngre bror, gir Gustav frivillig fra seg kontrollen i familiefirmaet etter trusler om at hans legning offentligjøres i media og for konen.

Kurt Haijby blir løslatt i 1956, og han begår selvmord 27. august 1965.

 

 

Kurt Haijby ble arrestert flere ganger og dømt for blant annet tyveri og forfalskning. Foto: Polismuseet.
Kurt Haijby ble arrestert flere ganger og dømt for blant annet tyveri og forfalskning. Foto: Polismuseet.
Det har til alle tider versert rykter rundt kongelige. Sosietetskvinnen Alice Keppel var mangeårig elskerinne til Edward VII. Foto: Wikimedia Commons.
Det har til alle tider versert rykter rundt kongelige. Sosietetskvinnen Alice Keppel var mangeårig elskerinne til Edward VII. Foto: Wikimedia Commons.

Kilder: Boken «Sympatiens hemlighetsfulla makt, Stockholms homosexuella 1860-1960», SVT «Veckans Brott», Sveriges radio «Homosex- og utpressningskandal i kungahuset» «Expressen», «Aftonbladet»)

(Foto: 1) Kong Gustav V av Sverige i 1935, wikicommons 2) Kurt Haijby og hans advokat Henning Sjöström under rettsaken 1952, wikicommons )