Lesbisk Rørsle i Telemark

Klipp fra en invitasjon til fest med Lesbisk Rørsle i Telemark, 21. januar 1983.
Klipp fra en invitasjon til fest med Lesbisk Rørsle i Telemark, 21. januar 1983.

Lesbisk Rørsle i Telemark (LRT) ble stiftet 1. november 1978. Initiativtakerne var fem kvinner som kjente hverandre fra Lesbisk bevegelse i Oslo, Nyfeministene i Porsgrunn og Homofil bevegelse i Vestfold. Medlemmene i LRT bodde spredt rundt i fylket, men møttes en gang i måneden for diskusjoner og sosiale aktiviteter. De tok opp konkrete temaer som å være lesbisk på arbeidsplassen, bifili og lesbiske med barn, og var opptatt av hvordan lesbiske kunne bli sterke sammen.

img_20141128_0009.jpg

Brosjyre laget av og om Lesbisk Rørsle i Telemark
Brosjyre laget av og om Lesbisk Rørsle i Telemark.
 

LRT ble dannet på samme tid som en rekke andre mindre homofile grupper, løst samlet under paraplyorganisasjonen Fellesrådet for homofile organisasjoner (FHO), hvor LRT hadde observatørstatus. På dugnadsbasis, og i samarbeid med lesbiske grupper i andre deler av landet, ga LRT ut tidsskriftet Lesbisk internavis. Gruppen var et ektefødt barn av sin tid, og lesbisk kamp gikk hånd i hånd med kvinnekamp, klassekamp og en visjon om et bedre samfunn. Medlemstallet ble aldri høyt, men Lesbisk bevegelse i Telemark hadde en ambisiøs plattform og møtereferatene vitner om et imponerende engasjement.

I et foredrag i 2000 fortalte de på humoristisk vis om en kanotur i bedehus-pietistiske omgivelser:

Alle Rørslas medlemmer var ganske store og ditto barmfagre, og ettersom vi passerte strand etter strand med våre padlende armer og duvende bryster, så vi hvordan forskrekkede mødre først spratt opp for å se om dette var virkelig, og derpå skyflet sine små barn opp til hyttene og vekk fra elendigheten!

LRT kan også sies å ha satt spor etter seg i litteraturen. I Odd Klipenvågs roman Otto, Otto beskrives en av karakterene på denne måten: “Hennes største meritter er å leve i utlegd som lærerinne i Porsgrunn og være aktiv i Lesbisk rørsle i Telemark” (Klippenvåg 1983: 212)

Skeivt arkiv har Lesbisk Rørsle i Telemarks arkiv.

Kilder

Klippenvåg, Odd. 1983. Otto, Otto. En kjærlighetsroman. Oslo: Gyldendal.

Universitetsbiblioteket i Bergen, Skeivt arkiv, SKA/A-0006, Lesbisk Rørsle i Telemarks arkiv.