Melodi Kvasi Grand Prix – Parodi Grand Prix

Plakat for finalen av Melodi Kvasi Grand Prix, ledet av Daisy (tidl. Désirée) Hafstad.
Plakat for finalen av Melodi Kvasi Grand Prix, ledet av Daisy (tidl. Désirée) Hafstad.

 

Melodi Kvasi Grand Prix – «Kvasien» på folkemunne – ble født en mørk høstdag på utestedet Fincken i Bergen i 1996. De fire initiativtakerne gjorde alvor av en ambisiøs idé, og i februar 1997 ble det første showet arrangert. De første delfinalene fant sted på Fincken, men dette lokalet ble raskt for lite og man flyttet til Permanenten.  Konseptet var en publikumshit av de sjeldne, og for finalen gikk turen til Grand selskapslokaler.

«Konseptet ble godt integrert ikke bare i Bergen sin alternative scenekunst, men også som et fargerikt substitutt for den stadig mere voksende og populære klubbscenen i byen,»

forteller Daisy Sælen Hafstad, som var konferansier for showet fra starten av.

Hafstad – også kjent som Comtesse von Lüderitz – tok senere initiativ til et nytt konsept: CluB Venuz. En fetish/glam-klubb som hadde som mål å samle både eksibisjonister, fetishister, pyntegale og frigjorte bergensere. Melodi Kvasi Grand Prix, på sin side, fikk en oppfølger i Parodi Grand Prix, som nå har delfinaler i ulike byer og finale i Bergen hver vår. Både Grieghallen og Ole Bull Scene er blitt brukt for arrangementet.

Daisy Sælen Hafstad flyttet etter hvert fra Bergen, men har fortsatt sitt engasjement for campkultur og skeiv kultur. Fra 2004 som produsent for Eurovision Dragcontest, og i 2018 med oppfølgeren Eurovision Lipsync Contest. Hun jobber nå med et bokprosjekt om norsk draghistorie