Ole-Fredrik Einarsen

Ole-Fredrik Einarsen. Foto: Arne Walderhaug (Blikk-arkivet), 1991.
Ole-Fredrik Einarsen. Foto: Arne Walderhaug (Blikk-arkivet), 1991.

Ole-Fredrik Einarsen (f. 1959) jobbet i mange år aktivt for å endre kirkens syn på homofile. Han har i den sammenheng skrevet flere bøker og artikler, og er fremdeles en aktiv samfunnsdebattant og foredrags-holder. Han jobber i dag som seniorrådgiver hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Boken Homofil Guds barn (1980), var en av de første bøkene i Norge som tok til ordet for at det var mulig å være både kristen og homofil. Boken fikk mye oppmerksomhet i media. Den største kristelige bokhandelen i Bergen (Vestlandske Bokhandel), nektet å selge boken. Bokutgivelsen førte til at Ole-Fredrik Einarsen ble fratatt tilbudet om jobb som ungdomsarbeider i Lilleborg menighet. Saken ble brakt inn for arbeidsretten og i 1982 ble Lilleborg menighetsråds vedtak om å trekke jobbtilbudet tilbake, dømt ulovlig. Det var i denne perioden han ga ut boka Skapt sånn, en veiledning for kristne homofile.

Ole-Fredrik Einarsen var leder av Åpen kirkegruppe 1984-85, og bidro blant annet til oppstart av den første samtalen mellom Åpen kirkegruppe og Oslo biskop Andreas Aarflot, en samtale han sammen med Wenche Lowzow senere brøt ut av. I 2011 utga Ole-Fredrik Einarsen boken Tro kan flytte fjell, hvor han ser tilbake og reflekterer over sin egen og kirkens homopolitiske reise.

Utdannet

  • Menighetssekretær ved Menighetsseminaret i Oslo
  • Sosiolog ved Universitetet i Oslo (1989).

Sivilstatus

  • Gift med Markus Aksland (2009) etter å ha inngått partnerskap (1993) og privatrettslig samlivskontrakt (1985).

Bibliografi

Einarsen, Ole-Fredrik. 1980. Homofil - Guds Barn. Oslo: Ansgar.

Einarsen, Ole-Fredrik. 1982. Skapt Sånn: En Håndsrekning Til Homofile Og Deres Nærmeste. Oslo: Land og Kirke/Gyldendal.

Einarsen, Ole-Fredrik. 2011. Tro Kan Flytte Fjell: En Historie Om Håp. Oslo: Yeti consult.