Ormsund Roklubb

Ormsund roklubb, 1935. Foto: Oslo museum, byhistorisk samling.
Ormsund roklubb, 1935. Foto: Oslo museum, byhistorisk samling.

På 1950- og 60-tallet arrangerte DNF-48 fester i lokalene til Ormsund roklubb, som lå på Ormøya utenfor Bekkelaget i Oslo. Diskresjon var viktig her, og Kim Friele har i sin selvbiografiske bok Troll skal temmes (1990) beskrevet hvordan hun fulgte etter noen hun mistenkte for å være homofile og kom til klubbhuset på Ormøya, men ble avvist i døren fordi hun ikke var medlem - eller anbefalt av et medlem. Andre gang hun besøkte stedet gikk det bedre, hun hadde ved et heldig sammentreff blitt kjent med et av Forbundets medlemmer, Mogens, som kunne ta henne med. Friele beskriver opplevelsen slik:

Ormsund Roklubb, som gjemte “Foreningen for By og Bygd”, minnet om et vestlandsk bedehus. Innenfor en stor garderobe var det et firkantet rom der det ble danset, spist og drukket. Til venstre for storsalen var det et mindre rom, hvor det gikk en smal bardisk fra vegg til vegg. Klubbhuset lå med fasaden ut mot Sjursøya. Kveldens vertinne, styremedlem Else Pettersen (pseudonym), ønsket meg velkommen, sa “hei” til Mogens, og skrev et rødt kryss ved navnet mitt i gjesteboken.

Senere fikk imidlertid Forbundet beskjed om at de ikke fikk forlenget leieavtalen med Ormsund roklubb; en jazzklubb kunne betale mer i leie. Men det var ingen grunn til fortvilelse, DNF hadde allerede sikret seg nye lokaler i Snarøya sportsklubb. Et nytt kapittel i det skeive utelivets historie sto for tur.