Villskudd

Denne boka er et stykke Norge. Det er beretningen om en ung nordmanns vandring over jorda; en sang om hans tvil og hans tro, om hans usikkerhet og hans famlende lengsler, om bylten av skjensel og drømmen om å bli stor. (Vindland 1979: 5)

Gudmund Vindlands debutroman Villskudd ble utgitt i 1979. Det er en bok som har betydd mye for mange, og bokens særskilte plass innen norsk skeiv litteratur og kultur vistes ikke minst da det ble arrangert en storstilt feiring på Soho i Oslo ved 25-års jubileet for utgivelsen. "Det er en bok som gir glede og ømhet, som gjør at man får en følelse av å ikke være redd mer", sa kveldens konferansier, Anders Rogg.

Bokens hovedperson, Yngve Vilde, er tenåring i det boken begynner. Han er ung, veltrent og lykkelig forelsket. Han har tidlig en homofil identitet, og skammer seg verken over hvem han er eller hva han gjør. Kameraten Magnus er Yngves motstykke. Han skammer seg så mye at det ødelegger livet hans. Ulikhetene til tross; samfunnets fordømmelse av homoseksualitet rammer dem begge hardt. Som ung voksen legges Yngve inn på psykiatrisk avdeling, mens Magnus studerer teologi, er forlovet med en kvinne – og preget til det ugjenkjennelige av undertrykte følelser og selvforakt.

Yngves historie er en historie om å komme ut. Det er en historie om å utvikle en homofil identitet. Det er en historie om utestengelse, og om fellesskap og samhold. Det er en historie om kreativitet og skapertrang, om angst og depresjon. Humor og alvor går hånd i hånd, og kanskje er det nettopp denne kombinasjonen av det galgenhumoristiske og det dypt alvorlige som gjør at boken har truffet så mange så sterkt.

I tillegg til å være et portrett av en ung mann er romanen også en bredere skildring av homofile liv i Norge i vår nære fortid - liv som skapes, leves og utfolder seg til tross for et samfunn som delvis fordømmer, delvis benekter at de eksisterer. Som lesere møter vi tenåringsgutten overveldet av sin gryende seksualitet og den unge mannen full av skam. Kristne miljøer der fordømmelse og dobbeltmoral lever side om side, og sprelske teatergrupper som med humor som virkemiddel utfordrer grensene for kjønn og seksualitet. Litteraturen og meningen den kan gi i eget liv. Kjærlighetssorg. Vennskap. Den sensasjonelle følelsen av å bli beruset for første gang.

Yngve trer inn i et homofilt miljø som tilbyr vennskap, elskere og forløsende latter. Han får kjennskap til § 213 i straffeloven. Opplever homofobiske trusler og vold. Møter et fordømmende helsevesen og et militærsystem som mener at homoseksuelle menn er uegnet til å forsvare landet sitt. Han erfarer på kroppen hvordan rike, eldre menn innleder forhold til yngre; forsørger dem, dyrker dem, og kontrollerer dem. Han reiser på årelang heisatur til Italia. Ruser seg. Prostituerer seg.

Kunstneriske ambisjoner og store drømmer. Intense og konfliktfylte relasjoner mellom erfarne læremestre og unge forfatterspirer. Alkoholisme og bunnløs angst. Den homofile som pasient i møte med helsevesenet. Villskudd sveiper over det hele.

Yngves kamp – for å være den han er, elske den han vil – er også homobevegelsens kamp. Og historien om Yngve Vilde er, tross alt, en historie om håp. I bokens avslutningsscene har han skrevet seg ut, på eget ansvar, fra psykiatrisk avdeling for nervøse. Han reiser hjem, som han sier det selv, men det er til et sted hvor han aldri før har vært - et kollektiv på Nesodden, hvor Øystein bor. Øystein, som kom på besøk da han var innlagt; som har sendt brev underskrevet Øystein din - om du vil. Yngve tar mot til seg, og ringer på. Og blir tatt imot med åpne armer.

Romanen har undertittelen Sangen til Jens. Den er en hyllest, ærlig og usentimental, til Gudmund Vindlands venn, kjæreste og læremester Jens Bjørneboe. I forordet til 4. utgave utdyper forfatteren: 

Villskudd er en nøkkelroman om Jens Bjørneboe. For selv om hans biografer har innsett at han var bifil, har de ikke forstått at hans vide seksuelle orientering hang grundig sammen med hans omfattende og rike forfatterskap! (Vindland 2003: 7).

Dag Solstad anmeldte Villskudd for Klassekampen da den ble utgitt, og skrev da:

...en epokegjørende roman om et viktig emne. Det har blitt en viktig bok, vanvittig, rå, grotesk, frastøtende, analytisk, spennende. Og opprørsk. Ja, først og fremst opprørsk. Meg har boka lært mye om homofile miljøer og homofile erfaringer. Og den har lært meg mye om kjærlighet. Ja, først og fremst har jeg lest boka som en desperat analyse av kjærlighetens vilkår. (Solstad, 1979).

Vilskudd er siden den første utgivelsen i 1979 solgt i over 100.000 eksemplarer, og er bl.a. oversatt til tysk. I 1989 kom oppfølgeren Stjerneskudd. Gudmund Vindland har gitt ut to andre romaner: Tigerpuddelen Tilla Tidtrøyte og hennes bestialske bibeltolkninger (1980) og Korinternes gjerninger (2006).

Kilder

Bugge, Henriette. 2004. «Vellykket Villskudd-jubileum». Gaysir.no. Lest 29. februar 2016. https://www.gaysir.no/#/artikkel/9210.

Solstad, Dag. 1979. «En rå, øm og opprørsk roman om forbudt kjærlighet». Anmeldelse av Gudmund Vindlands roman Villskudd: sangen til Jens. Klassekampen 27/10 1979.

Vindland, Gudmund. 1979. Villskudd – sangen til Jens. Oslo: Forfatterforlaget.

Vindland, Gudmund. 2003. Villskudd – sangen til Jens (4. utg). Oslo: Oktober