Universitetet på Regnbuedagene!

Paradedag i strålende sol
Rektor Margareth Hagen (t.h) gikk først i paraden for UiB.
Hundrevis av engasjerte studenter og ansatte var med å markere Norges nest største Pride-festival under Regnbuedagene 02.–10. juni.

"Jeg setter utrolig stor pris på å gå på et universitet som verdsetter og feirer min identitet".

"Glede å se så mange som gikk i tog, dere er helter alle sammen!".

Sitatene er fra fornøyde studenter etter paraden gjennom Bergen lørdag 10. juni. Det var kjempegodt oppmøte i UiB sin seksjon, og hundrevis av studenter og ansatte var med å fylle gatene.

UiB stilte opp tidlig på dagen og delte ut t-skjorter til alle studenter og ansatte som ville gå. Det var også i år booket en bil, fire høyttalere med syncet spilleliste, og en elektrisk sykkel. Totalt deltok mellom 35.000 og 40.000 i paraden enten som deltakere eller tilskuere langs ruten.

Kommunikasjonsavdelingen opplyser at på kanalene Facebook, Instagram, LinkedIn og TikTok har de fått totalt 180 663 eksponeringer. På selve paradedagen, 10. juni, hadde de hele 83 000 visninger på Snapchat!

Universitetet markerte seg også sterkt på flere andre arenaer. 

Faglig arrangement

Skeivt arkiv, Alrek helseklynge og UiB inviterte til samtale om skeiv helse blant unge, 9. juni. Arrangementet var i Pride House på Festplassen. Innledningen til arrangementet ble holdt av Guri Rørtveit, instituttleder ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.

Børge Sivertsen, professor og seniorforsker ved Uni-helse og Folkehelseinstituttet, har forsket på skeive studenters helse, og fortalte om forskningen på dette temaet.

John Magnus Ragnhildson Dahl, postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, forsker på hvordan ungdom bruker smarttelefon sosialt og identitetsmessig. Homofile tenåringsgutter har han spesielt pekt seg ut, og viste til spennende funn i forskningen sin på dette.

Arrangementet ble avsluttet av Hans Møgster Fossli og Erik Ottzen Eikeland, ved Medisinernes seksualopplysning. MSO Bergen er en selvstendig organisasjon av legestudenter, som siden 1973 har drevet med oppsøkende seksualopplysning og seksualundervisning på ulike institusjoner over hele Vestlandet.

Bjørn André Widvey fra Skeivt arkiv modererte samtalen mellom panlistene i etterkant.

John Magnus Ragnhildson Dahl forteller om sine funn i forskningen på arrangementet i Pride park

John Magnus Ragnhildson Dahl forteller om sine funn i forskningen på arrangementet i Pride park
John Magnus Ragnhildson Dahl forteller om sine funn i forskningen på arrangementet i Pride park.

Stand

Som i fjor ble standen til UiB i Pride Park bemannet av UiB-studenter og studentambassadører. UiB fikk en sentral plassering i parken, og studentene formidlet hvordan UiB og Studentparlamentet jobber med mangfold, og fortalte også om Skeivt arkiv og arbeidet de gjør. Det ble også delt ut t-skjorter og bærenett, og folk kunne spørre studentene om hvordan livet som student på UiB er.

Planlegging og gjennomføring

En arbeidsgruppe har planlagt og gjennomført UiB sin deltagelse under Regnbuedagene, gruppen startet sitt arbeid i februar. Den bestod av Mona Grindheim Matre, HR-avdelingen, Bjørn André Widvey, Skeivt arkiv, Maren Bjotveit, Kommunikasjonsavdelingen og Oscar dos Santos Kvalsvik, Studentparlamentet.

Arbeidsgruppens kommentarer

Universitetets deltakelse styrker mangfoldet blant egne studenter og ansatte. Det er også positivt for hvordan andre ser universitetet som inkluderende for minoriteter, særlig skeive. Vi ser også at UiB er den eneste UH-institusjonen som deltar aktivt i Bergen. Studentmassen har gitt klart uttrykk i sine tilbakemeldinger, at de setter stor pris på denne type tiltak. Noen understreket også at de gikk i paraden for andre, som kanskje ikke kunne, eller torde delta.

Utenlandske studenter uttrykte også glede over å kunne delta på en så stor Pride markering, til og med støttet av universitetet de er på utveksling ved, i motsetning til hva som er tilfelle i mange av deres hjemland.

At Universitetet i Bergen også fikk en så god plassering i både Pride park, men ikke minst i paraden, viser også hvor stor pris Regnbuedagene setter på deltakelsen.

Se mer fra paraden i bildegalleriet og video nederst i artikkelen.

 

Video: 

Fine været og fullt av folk i Bergen på paraden!

Regnbueflagget vaier på Nygårdshøyden.
Regnbueflagget vaier på Nygårdshøyden.
Flere høytalere sørget for at spillelisten til UiB hørtes godt over hele byen.
Lov å synge med! Flere høytalere sørget for at spillelisten til UiB hørtes langs ruten.
Dansende studenter gjennom gatene i Bergen.
Aldri har vel paraden i Bergen hatt finere vær enn i år.
Fremst i paraden for UiB, fanen.
Fremst i paraden for UiB, fanen.