Jens Harald Älgenäs Eliassen (født 1955)

Älgenäs Eliassen ble smittet av hiv tidlig på 80-tallet, dengang fantes det ingen medisiner mot viruset. Likevel levde han med infeksjonen i flere år uten å bli syk, før han fikk fullt utviklet aids i 1997. Like før hadde det heldigvis kommet virksomme medikamenter på markedet som reddet livet hans.

Jens Harald Älgenäs Eliassen er født i 1955 og vokste opp i Norge. Som ung mann i 1974 var han med å starte en lokalavdeling for DNF-48 i Frogn. Han tok senere utdannelse innen design i London, Storbritannia 1978-80. 

I 1982 flyttet han til USA for å arbeide som designer, her ble han i 12 år, før han returnerte til Norge i 1994. 

I intervjuet forteller han om hvordan det var å komme til USA omtrent da aids virkelig begynte å spre seg for alvor, og hvordan epidemien skulle sterkt påvirke hans eget liv både privat og profesjonelt. Da han kom tilbake til Norge etter mange år, var han her med på å etablere en tverrfaglig helsegruppe for hiv og aids før effektive medisiner kom.

I et utdrag fra intervjuet forteller Älgenäs Eliassen om den første tiden i New York, og da han fikk de første symptomene på hiv-infeksjon.

HivNorge sitt arkiv er katalogisert og kan bestilles for bruk.

Hele intervjuet er tilgjengelig på vår lesesal, Skeivt arkiv møtte Älgenäs Eliassen i Oslo, mars 2020.

Video: 

Jens Harald Älgenäs Eliassen