Per Kristian Roghell (født 1951)

Spesielt sentral i organisasjonsarbeidet i Tromsø 1979-2002. Var med å starte opp Homofil bevegelse i Tromsø (HBT) 19. mai 1979, kommunepolitiker for RV.

Per Kristian Roghell er født og vokste opp på Hemnesberget, Helgeland. Han ble først aktiv i et skeivt miljø i Bodø, 1975-78. Siden ble han ekskludert fra DNF-48 fordi han var medlem av AKP-ml, og fra AKP-ml fordi han var homo. I Tromsø ble han gjennom flere år en svært sentral person gjennom sitt engasjement og arbeid i HBT.

Han stod også bak «Aids-prosjektet», et kommunalt tilbud da epidemien rammet på tidlig -80 tall. Senere var han aktiv i arbeidet med sammenslåing av DNF-48 og Homofil bevegelse Tromsø. Roghell satt også i landsstyret til LLH, her var han med på det begynnende arbeidet som skulle føre til en partnerskapslov. Han arrangerte også  den første skeive konferansen i Nord-Norge, Harstad januar 1993.

 I et utdrag fra intervjuet forteller Rohell om den dramatiske saken i 1986 da en ung homofil mann ble funnet antatt drept i Tromsø, hele det skeive miljøet ble rammet, og de opplevde dårlig behandling fra politiet.

Hele intervjuet er tilgjengelig på vår lesesal, vi møtte Per Kristian Roghell i Tromsø, november 2018.

 

 

– Polititerror mot homser i Tromsø.