Ranhuset

Foreningshuset til "Nord Norge Bergen" i Kalfarveien 34A, ble leid som festlokale av DNF-48 da de startet egen avdeling i Bergen.
Foreningshuset til "Nord Norge Bergen" i Kalfarveien 34A, ble leid som festlokale av DNF-48 da de startet egen avdeling i Bergen.

Ranhuset i Kalfarveien 34 er en herskapelig sveitservilla som var et samlingssted for homofile i Bergen i en årrekke fra 1970 av. Huset tilhørte mannskoret RAN, derav navnet. Det norske forbundet av 1948 (DNF-48) hadde tidligere leid lokaler på Folkets Hus, og i en periode hadde de arrangementer begge steder.

Kenneth Brophy, første leder for DNF-48 i Bergen, var den som hadde sikret leieavtalen på Folkets Hus, og det var også han som fikk ordnet med leie på Ranhuset. Han forteller:

 "På Ranhuset begynte vi med søndagstreff, åpen bar og det ene med det andre. Og så etablerte vi kontorlokale der. Ja, etter hvert overtok vi to rom til i annen etasje, så vi utvidet.  Da var vi kommet såpass inn i systemet på Ranhuset at vi gjerne hadde lørdagene. Og hvis vi hadde lørdagene, så hadde vi søndagstreff i annen etasje.

 Vi møblerte to rom og jobbet iherdig; hadde medlemmer som snekret og var elektrikere og styrte på og ordnet alt. Så da hadde vi to store salonger hvor vi hadde søndagstreff med diskusjonsmøter og vanlige samlinger. Så, etter mye om og men, begynte vi å trykke informasjonsmateriell for Forbundet sentralt, der. Vi etablerte trykkeri der i annen etasje. Så alt materiell som vi hadde i forbindelse med § 213 ble trykket på Ranhuset. Alt skolemateriell som ble sendt over hele landet, kom derfra."

Ingebrigt Flønæs, en av ildsjelene fra 1970-tallet, var også med da Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) organiserte fest i Ranhuset i 2006. Til tidsskriftet Skråskrift beskrev han stemningen på Ranhuset i “gamle dager”:

“Vi hadde alltid “Ord for dagen” på programmet, rundt midnatt, med aktuelle homopolitiske tema eller nytt fra organisasjonen. Huset var et populært samlingssted for ulike typer mennesker. Vi delte ut gratis rundstykker, med det fromme håpet at folk ikke blei for fulle. Kanskje var alkoholforbruket litt høyt til tider, men vi tok vare på hverandre og sørga for at alle kom seg hjem.”


Ranhuset fikk en helt spesiell rolle i forbindelse med ekslusjonsstriden i DNF-48 på slutten av 70-tallet. I 1978 besluttet Landsstyret å ekskludere de av medlemmene som også hadde medlemsskap i Arbeidsgrupper for homofil frigjøring (AHF). Begrunnelsen for dette var forbindelsen mellom AHF og Arbeidernes Kommunistparti, AKP(ml). I Bergen rammet ekslusjonen flere medlemmer, både erklærte ml-tilhengere og andre. Regionsstyret protesterte mot eksklusjonene, og ble da selv eksludert. De fikk med det adgangsnekt til lørdagsfestene på Ranhuset, dørlåsene til kontorlokalene ble skiftet ut og politiet ble tilkalt for å holde de eksluderte ute. En kjennelse i namsretten bekreftet at DNF-48s vedtekter ga Landstyret rett til å gjøre disse tiltakene.    

 Mens den nye ledelsen i DNF-Bergen fortsatte med organisasjonsarbeid og sosiale arrangementer i Ranhuset, trengte de ekskluderte medlemmene et nytt sted å samles. Det fant de hos Bergens Filatelist-klubbs lokaler i Sandviken, Frimerket.

 

 

 

 

Kilder:

Samtale med Kenneth Brophy

«Heftige kampår», Leif Pareli, Skråskrift 4/2011.

“LLH-fest”. Skråskrift 1/2006.