Axel Gran (født 1950)

I 1976 ga Gran ut Norges første homo-LP, Halvvegs uten navn (Bill.mrk.diskresjon). Tekstene handlet om indre følelser og problemet med å "komme ut av skapet".

Gran har bodd både på Østlandet og i Nord-Norge. I 1979 var han en av de som stod bak dannelsen av «Homofil bevegelse i Tromsø», han tegnet og forsiden av det første nummeret av internavisa, Hominor.

I vårt intervju med han forteller han om tiden i Tromsø og også om perioden han var en del til og fra Bergen og deltok i det skeive miljøet der.

I 1977 ble Gran spurt om å delta i den norske finalen i Melodi Grand Prix. Her var planen at under selve tv-sendingen skulle han bytte ut teksten i sangen han framførte, «Ikke mitt bord», med en tekst som handlet om undertrykking av homofile. Akkurat dette året bestemte imidlertid NRK seg for at finalen ikke skulle gå direkte, men i opptak. Dermed gikk den planen i vasken.

I et utdrag fra intervjuet forteller Gran historien bak det som skulle bli den aller første homo-platen i Norge. Og om hvordan han endte opp i Melodi Grand Prix.

Hele intervjuet er tilgjengelig på vår lesesal, Skeivt arkiv møtte Axel Gran hjemme hos han på Lena i oktober 2018.

 

Axel Gran obs: MÅ GODKJENNES