"Men du ser jo ut som en jente!”

Alder: 17

Jeg er en lesbisk jente på knapt 18 år. De fleste av mine skeive venner betrakter meg som en såkalt "lipstick lesbian", en "jentete" lesbe. Kall meg gjerne trangsynt, men jeg har i flere år snakket over gjennomsnittet høyt om hvordan lesber med kort hår er heteronormativt og trist. Jeg har provosert mange med mine prekner om hvor sørgelig jeg synes det er at vi jenter må klippe håret guttekort og gå i androgyne klær for å passe inn i det dømmende samfunnet vi lever i. "Hvorfor skal vi lesbiske prøve å se ut som gutter?", sa jeg. Jeg forstår selvfølgelig hvorfor mange velger å gjøre det når de kommer ut av skapet; de søker likesinnede, aksept og vet ikke hvordan de skal være seg selv lenger. Her må dere ikke misforstå meg; jeg er fullstendig klar over at enkelte rett og slett er mer komfortable i slappe bukser, t-skjorter og en enklere hårsveis, men det er bare å innse at mye av grunnen til lesbenes karakteristiske utseende stammer fra det heteronormative samfunnet som er i dag. Gjennom årene har jeg utviklet en dypere forståelse og aksept ovenfor valg av frisyre og klesstil, og jeg mener uten tvil at det ytre er noe som er opp til den enkelte å styre med.

Jeg har absolutt ingenting å kritisere ovenfor enkeltindividers estetiske sans. Men jeg føler meg allikevel uglesett som en feminin lesbe. Det er vanskelig for meg å føle meg tilpass sammen med en del lesber, fordi jeg føler de ikke anser meg som "ekte", ettersom jeg trives med sminke, kjoler og langt hår. Dette varierer fra jente til jente, men den generelle holdningen jeg blir møtt med av mange lesber, er at jeg enten er usikker på min egen seksualitet, eller jeg fortsatt må være "i skapet" eller liknende. Hva er galt med meg, liksom? Tror dere ikke jeg er like glad i jenter som dere, bare fordi jeg ser ut som en? Denne aksepten er like vanskelig å få hos mine heterofile venner, både gutter og jenter. Guttene tenker selvfølgelig at ettersom jeg er feminin, betyr det at trekant er superaktuelt. Nei, gutter! Jeg vil ikke ha penis, bare fordi jeg bruker sminke, går med kjoler, har langt hår og tiltrekkes av jenter!

Heterofile jenter bombaderer konstant med "men om du MÅTTE ligge med en gutt…". Hallo? Om du måtte ligge med en jente, da? Det er så utrolig få som respekterer at en feminin jente kan føle en seksuell tiltrekning ovenfor en annen feminin jente, uansett samfunnsgruppe. Jeg er klar over at jeg nå generaliserer veldig, men dette er noe jeg føler veldig på. Jeg føler meg uglesett i de fleste samfunnslag hvor det er kjent at jeg er lesbisk. Er det noe galt med meg, ettersom jeg ikke vil gå i bukser og bruke store hettegensere? Er jeg satt sammen feil, siden jeg elsker å bruke flere timer på å ordne håret før jeg skal på byen og fortsatt vil ligge med jenter? "Men du ser jo ut som en jente!" er den kommentaren jeg møter mest i hverdagen (som lesbisk). Hvordan kan jeg like jenter? Jeg – som ser ut som en jente? Mange tror det er så mye lettere for oss mer feminine lesber, ettersom vi kan gli inn i de fleste sosiale settinger uten å måtte være redd for å bli forhåndsdømt. Men det er like tungt for oss! Vi må konstant komme ut av skapet og vi føler oss utenfor både i det "vanlige" lesbemiljøet og i den heterofile verden. I tillegg har vi de samme problemene som alla andre; knuste hjerter, foreldre uten forståelse, distansert familie, dårlige venner og tomme løfter. Ikke døm en feminin lesbe fordi hun er akkurat det; en feminin lesbe. Vi fortjener like mye respekt som dere andre.