Arne Heli

I 2006 utkom Arne Helis selvbiografi Åpen om det forbudte. Bokomslag: Pax
I 2006 utkom Arne Helis selvbiografi Åpen om det forbudte. Bokomslag: Pax

Arne Heli ble født i 1924. Han arbeidet først innen shipping, giftet seg tidlig og fikk en sønn. Etter at han ble skilt var han i mange år samboer med Øivind Eckhoff, pianist og forfatter av den første norske fagboken om homofili; Vi som føler annerledes. Boken var et felles prosjekt for paret, og Heli var sterkt delaktig i arbeidet. Arne Heli var et av de første styremedlemmene i Det norske forbundet av 1948 (DNF-48) og en sentral skikkelse i den første generasjonen av homoaktivister på 50- og 60-tallet. Han var den første i Norge som sto offentlig frem som homofil. Dette skjedde på et møte i Studentersamfundet i Oslo i 1965, foran 500 fremmøtte. Heli brukte da pseudonymet Ivar Selholm.

Heli utdannet seg senere til sosionom og har arbeidet med kriminalreform og med levekår for sigøynere (romfolk). I 2006 utga han selvbiografien Åpen om det forbudte, som blant annet forteller om oppstarten av det organiserte homorettighetsarbeidet i Norge. Han døde i august samme år, nær 82 år gammel.

Helis sønn, Arne Birger Heli, har deltatt i Skeivt arkivs livsminneprosjekt. Her forteller han blant annet om all responsen Heli og Eckhoff mottok da Vi som føler annerledes kom ut. 

Vi som føler annerledes er digitalisert ved Nasjonalbiblioteket og tilgjengelig i sin helhet.